Vitamine A
Vitamine A speelt een rol in het celspecialisatieproces en is goed voor de slijmvliezen in de longen en darmen. Het draagt ook bij aan de instandhouding van een normale huid, gezichtsvermogen, ijzergehaltes en immuunsysteem.
Vitamine A komt veel voor in de volgende voedingsmiddelen: kabeljauw- en runderlever, wortelen, zoete aardappelen, roomboter, spinazie en eieren.
Vitamine B
Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Inmiddels zijn we er achtergekomen dat vitamine B uit 8 verschillende vitamines bestaat. Alle B vitamine samen noemen we een vitamine B-complex.
Alle B-vitamines hebben specifieke gezondheidsvoordelen maar werken ook nauw met elkaar samen. Wanneer je een bepaalde B-vitamine gebruikt, dan wordt vaak geadviseerd om dit samen met een vitamine B-complex of multivitamine in te nemen.
In veel gevallen volstaat ook alleen een vitamine B-complex omdat de B-vitamines in een complex vaak hoog genoeg gedoseerd zijn waardoor een specifieke vitamine B-supplement vaak overbodig is
Vitamine B1
Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, activeert je natuurlijke energie in het lichaam. Het is ook goed voor het hart, heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en draagt bij aan het functioneren van het geheugen, leervermogen en gemoedstoestand.
Vitamine B1 komt in voedingsmiddelen voor in onder andere bruine rijst, karbonade, asperges, mosselen en watermeloen.
Vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine waardoor het niet erg is om te veel vitamine B1 te nemen. Een overschot plas je namelijk gewoon weer uit.
Vitamine B2
Vitamine B2 (riboflavine) is nodig voor het gezond houden van je huid. Het speelt ook een rol bij het bevorderen van je energiestofwisseling en draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Riboflavine komt terug in veel verschillende voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden zijn champignons, amandelen, eieren, mosselen, steak, melk en avocado.
Vitamine B3
Vitamine B3 is goed voor de slijmvliezen, gemoedstoestand, leervermogen, zenuwen en draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd. Niacine uit nicotinezuur kan flushing veroorzaken. Bij flushing wordt je huid rood en voelt die warm aan. Het is daarom ook verstandig om voor een flush-free supplement te kiezen.
Vitamine B3 komt in onze voeding voor in onder andere tonijn, pinda’s, kalkoen- en kipfilet, runderlever en biefstuk.
Vitamine B5
Vitamine B5 staat ook bekend als pantotheenzuur. De functie van B5 in het lichaam is dat het van belang is voor onze energiehuishouding. Het helpt bij vermoeidheid. Het levert tevens een bijdrage aan onze mentale prestaties.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van B5 staat op 5 mg per dag. Je kan dit gemakkelijk halen door het eten van groentes, vlees of vis. Het is rijkelijk aanwezig in runderlever, zonnebloemzaad, linzen, biefstuk en champignons.
Vitamine B6
De chemische naam van vitamine B6 is pyridoxine. Vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand, spijsvertering en reguleert de werking van bepaalde hormonen.
Vitamine B6 zit onder andere in aardappelen, zalm, linzen en sommige noten.
Vitamine B8
Vitamine B8 staat beter bekend als biotine. Biotine is van belang voor de glans en groei van ons haar. Je vindt deze vitamine daarom ook veel terug in haarproducten. Vitamine B8 bevordert eveneens de energiestofwisseling en is goed voor de slijmvliezen.
Biotine komt veel voor in onze voeding. Voedingsbronnen die deze vitamine veel bevatten, zijn: kippen- en runderlever, eieren, zalm, amandelen, kaas en zoete aardappelen.
Vitamine B11
Foliumzuur is de bekendere naam van vitamine B11 en wordt geadviseerd voor zwangere vrouwen. Het advies hebben we hierboven al besproken. In sommige landen wordt deze vitamine als vitamine B9 beschouwd.
We vinden foliumzuur vooral terug in groene groentes, fruit en volkorenproducten. In mindere mate is het ook aanwezig in melk (producten).
Vitamine B12
De bekendste vitamine uit het B-complex is vitamine B12. Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau, de afweer van het lichaam en de aanmaak van rode bloedlichaampje, cellen en weefsel. Vitamine B12 is ook gunstig voor de homocysteïne metabolisme en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. De Gezondheidsraad adviseert vegetariërs en veganisten dan ook om een aanvullend supplement te slikken.
Ook voor mensen met een drukke levensstijl en stress kan een vitamine B12 supplement aan te bevelen zijn. Bij drukte en stress worden de B12 reserves sneller verbruikt.
Vitamine C
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine en werkt als antioxidant. Vitamine C heeft een belangrijke rol in ons lichaam. Het is mede verantwoordelijk voor een goede weerstand en het ondersteunt het immuunsysteem na een fysieke inspanning.
Vitamine C is ook van belang voor de vorming van collageen. Collageen is belangrijk voor de huid, bloedvaten en botten. Tevens activeert het je natuurlijke energie en helpt daardoor bij vermoeidheid.
Vitamine C komt veel voor in groente en fruit. Het zit bijvoorbeeld in kiwi, aardbeien, sinaasappelen, paprika en broccoli.
Wanneer je kiest voor een supplement dan kom je vaak de vormen ascorbinezuur, ascorbaten en Ester C tegen. Ester C wordt ook wel de derde generatie vitamine C genoemd. Ester C wordt beter opgenomen door het lichaam en het blijft ook nog eens twee keer zo lang in het lichaam aanwezig.
Vitamine D
Vitamine D is een veelzijdige vitamine. Het speelt een belangrijke rol in onze weerstand en het is ook goed voor onze botten, celdelingsproces en spieren.
Senioren wordt geadviseerd om dagelijks extra vitamine D te nemen. Vitamine D voor ouderen helpt namelijk om de risico’s van vallen te verminderen door het verband met de houdingsinstabiliteit en spierzwakte.
Voor kinderen is vitamine D ook belangrijk. Vitamine D is voor kinderen nodig voor een normale groei en ontwikkelingen van het beendergestel en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen. In ons assortiment vind je speciale vitamine D supplementen voor kinderen.
Een vitamine D-tekort komt in de westerse wereld nog vrij veel voor. De schatting is dat zo’n 50% van alle West-Europeanen een vitamine D-tekort heeft. Dit is ook de reden dat de gezondheidsraad voor specifieke doelgroepen een extra suppletieadvies heeft afgegeven. Ook steeds meer artsen en therapeuten zien de positieve effecten bij vitamine D suppletie.
Het grootste gedeelte van onze vitamine D inname verkrijgen we via de zon. Met name in de wintermaanden is het aan te bevelen om extra vitamine D te nemen omdat de zon niet krachtig genoeg is om ons te voorzien in onze vitamine D behoefte.
Vitamine D vind je ook terug in diverse voedingsmiddelen. Het zit vooral in dierlijke producten zoals zalm, rund, eieren en melk. Dit maakt vitamine D ook een aandachtspunt voor vegetariërs en veganisten. Speciale supplementen voor vegetariërs en veganisten worden bijvoorbeeld gemaakt van paddenstoelen. Paddenstoelen zoals champignons zijn ook goede bronnen van vitamine D.
Vitamine E
Vitamine E helpt onze cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door uv-straling en luchtvervuiling. We vinden het vooral terug in plantaardige producten zoals groente, fruit, granen en noten.
Vitamine K
Vitamine K ondersteunt de bloedstolling en is van belang voor de samenstelling en instandhouding van normale botten. Over het algemeen is het makkelijk om voldoende vitamine K binnen te krijgen. Vitamine K vinden we voornamelijk terug in bladgroentes.
Er zijn 3 verschillende soorten vitamine K's: K1, K2 en K3. Het verschil tussen K1 en K2 is de halfwaardetijd. Vitamine K2 is veel langer werkzaam. Wanneer je kiest voor extra vitamine K suppletie dan heeft een K2 supplement de voorkeur.
Multivitamine
Een multivitamine is een verzamelnaam voor een supplement dat alle vitamines en mineralen bevat. Er zijn veel verschillende multivitamines verkrijgbaar. De inhoud verschilt per product en kan zich daardoor focussen en onderscheiden op specifieke doelgroepen.
Zo zijn er speciale multivitamines voor vrouwen, mannen en kinderen. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit capsules, tabletten of multivitamine kauwtabletten.