Bloeddruk Supplementen
De druk in je bloedvaten noemen we ook wel de bloeddruk. Is je bloeddruk te hoog dan loop je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Is je bloeddruk te laag dan kunnen er klachten optreden.
Een aantal supplementen hebben een gunstige invloed op de bloeddruk. Dit zijn visolie supplementen ( vetzuren EPA en DHA ) en kalium supplementen. Het is prima om deze twee supplementen gelijktijdig te gebruiken.
Lees verder onderaan de pagina.
Aanbevolen supplementen
De volgende supplementen zijn goed voor de bloeddruk:
- Bevat de omega-3 vetzuren EPA en DHA
- EPA en DHA in Visolie zijn goed voor de bloeddruk
- Helpen een normale bloeddruk in stand te houden
- Draagt ook bij aan normaal vetgehalte in bloed
Bekijk producten- Voor het behoud van een goede bloeddruk
- Vermindert negatieve effecten van te veel zout
- Kalium is gunstig voor de bloeddruk
Bekijk producten- Pau d'arco is gunstig voor de bloeddruk
- Is tevens goed voor de doorbloeding
- Zorgt voor een goede vochtbalans
Bekijk productenSupplementen ter ondersteuning van de bloeddruk
Een aantal nutriënten ondersteunen je bloeddruk. Dit zijn visolie- en kaliumsupplementen. Zowel visolie als kalium hebben een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk.
Visolie
Visolie bevat de vetzuren EPA en DHA. Deze visvetzuren zijn goed voor je bloeddruk. Het helpt je normale bloeddruk in stand te houden.
Om voldoende visvetzuren binnen te krijgen is het advies om eens per twee weken een portie vette vis te eten. Haal je dit niet? Dan zijn visolie capsules aan te bevelen. Wil je een goed visolie supplement? Bekijk dan onze top 5 beste visolie.
Kalium
Het belangrijkste mineraal voor je bloeddruk is kalium. Kalium is goed voor je bloeddruk en helpt de normale bloeddruk in stand te houden. Kalium vermindert tevens de negatieve effecten van te veel zout. Tegenwoordig bevat onze voeding steeds meer zout, denk maar eens aan alle kant- en klare maaltijden en de bekende pakjes en zakjes. Te veel zout is van invloed op je bloeddruk.
Pau d'arco
Pau d'arco bevat verschillende werkzame stoffen. Dit zijn onder andere lapachol, bioflavonoïden, lapachenole en alpha en beta lapachone. Het bevordert de doorbloeding en is gunstig voor de bloeddruk*. Pau d'arco is verkrijgbaar in capsules en je kunt het ook gebruiken als thee. Bekijk hiervoor pau d'arco thee.
Wat is je bloeddruk?
Je bloed wordt de hele dag door je hart rond gepompt. Zo krijgen je spieren en organen voldoende zuurstof. Het pompen van je hart zorgt voor druk op de bloedvaten. Dit noemen we de bloeddruk.
In rust is je bloeddruk laag en bij stress gaat je bloeddruk omhoog. Sommige mensen hebben een verhoogde bloeddruk. Je loopt dan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is ook mogelijk om een lage bloeddruk te hebben. Een lage bloeddruk is meestal onschuldig maar kan wel klachten veroorzaken.
Hoge of lage bloeddruk
We spreken van een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140/90. Een lage bloeddruk heb je bij 90/60. Het eerste getal is de bovendruk. Dit wordt ook wel de systolische druk genoemd. Dit is de druk die gemeten wordt als het hart samentrekt. Het tweede getal is de onderdruk (diastolische druk) en wordt gemeten wanneer het hart zich ontspant.
Klachten bij een hoge of lage bloeddruk
Vanaf je 40e heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een hartinfarct of beroerte. Een te hoge bloeddruk is niet altijd merkbaar. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten ontstaan:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Rusteloosheid
- Kortademigheid
Een lage bloeddruk kan ervoor zorgen dat je lichaam te weinig bloed en zuurstof krijgt. Je hersenen merken dit als eerste. Klachten die kunnen optreden bij een lage bloeddruk zijn:
- Duizelig
- Hoofdpijn
- Flauwvallen
- Licht of zwaar gevoel in je hoofd
- Zwarte vlekken of wazig zien
- Vermoeidheid
- Je bloeddruk meten
Vermoed je een lage of hoge bloeddruk? Ga het dan meten! Je kan het laten meten door je huisarts. Tegenwoordig kun je ook gemakkelijk zelf een bloeddrukmeter aanschaffen.
Bij het meten van je bloeddruk zien we vaak het ‘witte jassen syndroom’. De spanning van een arts (witte jas) heeft vaak invloed op je bloeddruk. Meet je thuis je bloeddruk dan spreken we al van een hoge bloeddruk bij de waarden 135/85.
Wat kun je doen bij een te hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op een te hoge bloeddruk. Het kan zijn dat je erfelijk belast bent maar vaak is de levensstijl de boosdoener. Wat kun je zelf doen om je hoge bloeddruk te verlagen:
- Stoppen met roken
- Gezond eten en leven
- Bij overgewicht: Afvallen
- Stress vermijden
- Cholesterol verlagen
- Minder alcohol drinken
- Meer bewegen
- Minder drop of zoethout eten
Heb je een bovendruk tussen de 140 en 180 dan is het raadzaam om dit in de gaten te houden. Meet je deze waardes vaker dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Is je bloeddruk hoger dan 180 dan moet je direct contact opnemen met je huisarts.