Vitaminepillen, heb ik ze nodig?
Steeds meer mensen nemen dagelijks een vitaminepil of een extra mineralensupplement. Is dat terecht? Heb je dat eigenlijk wel nodig? Of is het onzin om extra vitaminepillen te nemen? Welke vitamines heb ik nodig? Terechte vragen waar we antwoord op gaan geven.
Heb je vitaminepillen nodig?
Dat is helemaal afhankelijk van je eigen eet- en leefstijl. Ook je huidskleur, manier van leven en leeftijd spelen een rol.
Volgens het Voedingscentrum zijn vitaminepillen en andere supplementen overbodig wanneer je evenwichtig, gevarieerd en volgens de Schijf van Vijf eet (met uitzondering van sommige vitamines, zoals vitamine D). Ons lichaam heeft vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten, vezels en vetten nodig. Als je eet volgens de Schijf van Vijf dan krijg je van alles voldoende binnen. Maar daar zit gelijk het probleem. Want eet jij elke dag voldoende gevarieerd en gezond?
We kiezen de laatste jaren steeds vaker voor afhaalmaaltijden, kant-en-klare producten en makkelijke maaltijden uit de bekende zakjes en pakjes. Je hebt zo snel en makkelijk een maaltijd op tafel, maar het is vaak wat minder goed voor je gevarieerde en gezonde eetpatroon. Naar schatting eten slechts weinig mensen werkelijk evenwichtig. Daardoor krijgen we een overvloed aan geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetzuren binnen en te weinig vitamines en mineralen.
De Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf bestaat uit vijf verschillende categorieën:
- 1. Groente en fruit
- 2. Gezonde vetten
- 3. Vis, vlees, peulvruchten, noten, ei en zuivel
- 4. Volkorenproducten
- 5. Water en thee (zonder suiker)
Eet jij dagelijks gevarieerd en volgens deze schijf? Dan heb je in principe geen extra vitaminepillen nodig (er zijn een aantal uitzonderingen). Lukt het je niet om zo te eten dan is een extra supplement wellicht aan te bevelen. Vitaminepillen en mineralen kunnen een mooie aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Je moet het dan ook echt zien als aanvulling. Het kan dan ook nooit de basis zijn van je eetpatroon.
Welke pillen zijn zinvol om te nemen?
Er zijn veel verschillende vitaminepillen en andere supplementen op de markt. Het is echt niet nodig om elke morgen een lading pillen te nemen. Maar er zijn wel een aantal supplementen die belangrijk voor je kunnen zijn. We bespreken er hier een aantal.
Multivitamine
Zoals al eerder benoemd is het belangrijk om van alles iets binnen te krijgen. Je lichaam heeft elke dag voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, vetten, vezels en koolhydraten nodig.
De beste multivitamine supplementen bevatten een breed scala aan vitamines en mineralen. Er zijn verschillende soorten multivitamines verkrijgbaar. Dat is ook niet zo gek want ieder mens is uniek en heeft een eigen vitaminebehoefte. Je kunt je vast voorstellen dat een kind in de groei een andere behoefte heeft dan een ouder iemand. Daarnaast zijn er ook nog multivitamine tabletten die zich richten op bepaalde toepassingsgebieden. Zo zijn er algemene multivitamines, multi’s speciaal gericht op bijvoorbeeld het immuunsysteem, de bloedsuikerspiegel of de psychologische functie.
Naast multivitamines voor specifieke toepassingsgebieden zijn er ook speciale multivitamines voor vrouwen, mannen en voor kinderen.
Omega 3
Het advies vanuit het Voedingscentrum is om eens per week een portie vette vis te eten. Ben je geen visliefhebber of haal je deze adviesdosering niet, dan is een visolie supplement aan te bevelen. Vissen en visoliecapsules bevatten de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze visvetzuren zijn belangrijk voor het hart, bloeddruk en hersenen. Deze omega 3 vetzuren vind je ook in levertraan, groenlipmossel en krillolie.
Ben je vegetariër of veganist dan is het zeker belangrijk om een omega 3 supplement te nemen. Voor vegetariërs en veganisten is er algenolie. Algenolie wordt gemaakt van algen en die zijn ook rijk aan de omega 3 vetzuren DHA en EPA.
Vitamine D
Voor vitamine D geldt het advies dat bijna iedereen wel wat extra’s kan gebruiken. Vitamine D kennen we vooral als de zonvitamine. Dat komt omdat we bijna 2/3 deel van onze vitamine D behoefte uit de zon halen. Het andere deel krijgen we binnen via onze voeding.
We zijn ons steeds meer bewust van de gevaren van de zon. Hierdoor beschermen wij onszelf ook vaker en beter. Dit kan ten koste gaan van de hoeveelheid vitamine D die we binnenkrijgen. Je kan een vitamine D tekort aanvullen door middel van vitamine D suppletie. Je kunt kiezen voor vitamine D pillen, capsules of vitamine D3 druppels.
Het vitamine D advies is afhankelijk van je leeftijd, huidskleur en of je voldoende zon op je huid krijgt. Voor alle kinderen tot 4 jaar heeft de Gezondheidsraad een advies van 10 mcg extra per dag. Voor mannen en vrouwen vanaf 4 jaar tot 69 jaar, met een donkere en getinte huid of die te weinig zonlicht zien, geldt ook een advies van 10 mcg extra per dag. Voor iedereen vanaf 70 jaar is het advies om 20 mcg extra te nemen.
Ongeveer 40% van de Nederlanders heeft een vitamine D-tekort. Een tekort kun je aanvullen door een hoog gedoseerd vitamine D supplement. Bekijk hiervoor onze beste vitamine D supplementen.
Vitamine C
Vitamine C staat voornamelijk bekend als weerstandsvitamine die we gebruiken om het immuunsysteem te versterken. Zo is vitamine C een vitaminepil die de duur van je verkoudheid kan verminderen. Er zijn een aantal groepen waarvoor een extra vitamine C supplement aan te bevelen is. Zo kunnen bijvoorbeeld rokers best wat extra C gebruiken omdat ze sneller vitamine C afbreken.
Vitamine C is naast de ondersteuning van het immuunsysteem ook goed voor de botten, de collageenvorming van de huid en bloedvaten, bevordering van de energiestofwisseling (energie), de leerprestaties, het concentratievermogen en het geheugen en draagt tevens bij tot vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Er zijn verschillende soorten vitamine C. De bekendste vormen zijn ascorbinezuur, vitamine C uit ascorbaten en het superieure Ester C. Sommige mensen hebben moeite met ascorbinezuur vanwege de zuurtegraad (pH van 2,3). Voor deze groep is een vitamine C uit ascorbaat of Ester C aan te bevelen. Ester C wordt gezien als de beste vitamine C. Ester C wordt twee keer zo snel opgenomen door het bloed, blijft twee keer zo lang in het lichaam aanwezig, wordt goed verdragen door onze spijsverteringsorganen en het verlies aan ascorbaat is zesmaal zo laag.
Overige vitaminepillen en supplementen
Naast de bovengenoemde en tevens meest gebruikte vitaminepillen zijn er nog tal van andere supplementen die je kunnen helpen. Het is per persoon verschillend of je daar behoefte aan hebt. Voor de volgende groepen zijn extra supplementen aan te bevelen:
- Ben je bezig met een dieet? Dan kan het zijn dat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het is dan raadzaam om een multivitamine als aanvulling te gebruiken.
- (Top) sporters kunnen behoefte hebben aan B-vitamines, vitamine C, vitamine E, seleen, zink en koper.
- Vegetariërs en veganisten hebben behoefte aan alle vitamines, maar met name vitamine B12, B2 en calcium.
- Bij bepaalde ziektes of aandoeningen kan een extra supplement ook helpen. Dit is echter per ziekte of aandoening afhankelijk.
Kruiden en fytotherapie
Naast vitaminepillen zijn er ook veel supplementen op de markt met bepaalde kruiden of andere ingrediënten. Het is al duizenden jaren bekend dat bepaalde planten en kruiden een geneeskrachtige werking hebben. In veel verschillende culturen worden ze al gebruikt. We zien deze supplementen ook steeds meer in de westerse wereld.
Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de werking van bepaalde kruiden en plantenextracten. Omdat alles nog niet volledig onderzocht is, zijn er voor bepaalde producten slechts enkele claims toegestaan. De European Food Safety Authority (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) en de NVWA houden hier toezicht op.
Wanneer wetenschappelijk is bewezen dat een kruid kan helpen bij een aandoening, dan pas mag je dit vermelden. Voor sommige producten, zoals glucosamine, is het niet bewezen dat het de pijn bij gewrichtsklachten kan verlichten. Dit mag dan ook niet als claim worden vermeld. Toch hebben sommige mensen met bijvoorbeeld knie artrose wel baat bij glucosamine.
Een voorbeeld waarbij bepaalde claims voorlopig zijn toegestaan, is Pau d’Arco. Pau d’Arco is een boom waarvan de binnenkant van de schors wordt gebruikt voor diverse aandoeningen. De EFSA heeft voorlopig een aantal claims toegestaan. Deze claims mogen we dan ook vermelden tot dat de onderzoeken zijn afgerond. Zo kan het gebruik van 1500 mg Pau d’Arco de weerstand tegen invloeden van buitenaf verhogen (EFSA 3597). Daarnaast zorgt het voor een goede en gezonde nachtrust (EFSA 3599), is het goed voor je vochtbalans (EFSA3602) en bevordert het de doorbloeding en is het gunstig voor je bloeddruk (EFSA 3600).
Andere voorbeelden van kruiden en plantenextracten die we tegen komen in diverse supplementen zijn bijvoorbeeld Mucuna Pruriens, Rhodiola Rosea en cranberry.
Geen Vitaminepil maar Superfoods
Ben je niet zo fan van vitaminepillen dan kun je ook kiezen voor een gezonde smoothie. Ook voor deze ‘Superfoods’ geldt dat die een aanvulling moet zijn op je dagelijkse voeding. De term superfood staat voor planten, vruchten en zaden die rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen. In veel gevallen zijn verschillende groente-, fruit- en paddenstoelensoorten gedroogd en vermalen tot een poeder. Een hippe naam voor deze gedroogde en vermalen soorten is green juice.
Conclusie
De basis voor een gezonde levenstijl is de juiste voeding. Eet je onvoldoende gezond en gevarieerd dan kunnen sommige vitaminepillen of mineralensupplementen een goede aanvulling zijn. Wil je meer informatie of een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.