Krill olie
Krillolie is een goede bron van de Omega-3 vetzuren DHA en EPA. Krillolie is eigenlijk een verbeterde versie van visolie. Het wordt 6 keer beter opgenomen en het bevat antioxidanten. Je hebt minder krillolie nodig om hetzelfde effect te bereiken dan van visolie.
Wil je weten waarom Krillolie eigenlijk een betere keus is dan visolie? Lees het onder de producten.
De gezondheidsvoordelen van de Omega-3 vetzuren DHA en EPA zijn:
- Goed voor het gezichtsvermogen \ om scherp te blijven zien
- Goed voor de hersenen
- Goed voor de bloeddruk
- Heeft een gunstige invloed op het hart
Voordelen van Krillolie
Krillolie is een verbeterde versie van visolie. Het wordt beter opgenomen, is een goede bron van antioxidanten, schoner en het is ook nog eens duurzamer dan visolie.
Krillolie wordt 6 keer beter opgenomen
Krillolie wordt ongeveer 6 keer beter opgenomen dan visolie. Dat heeft te maken met de samenstelling van krillolie. Het wordt nu iets ingewikkelder maar we proberen het uit te leggen: krillolie komt voor in de vorm van fosfolipiden en visolie komt voor in triglyceriden vorm. Fosfolipiden (uit krill) hebben een hogere biologische beschikbaarheid dan triglyceriden.
Een hogere biologische beschikbaarheid betekent dat ons lichaam het beter kan opnemen omdat het niet meer omgezet hoeft te worden. De triglyceridenvorm (uit visolie) moet eerst volledig worden afgebroken voordat het opgenomen kan worden. In dit proces gaat een deel van de waardevolle stoffen verloren.
Een lagere dosering aan krillolie heeft daarom hetzelfde effect als een hogere dosering aan visolie.
Duurzaamheid
Krill wordt gevangen in Antarctica. In deze wateren leven enorm veel krill. De kans op overbevissing is erg klein. Daarnaast staat de vangst onder toezicht van de Commision for the Conservation of the Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). Het Wereldnatuurfonds noemt de Antarctische krill zelfs één van de minst beviste soorten ter wereld.
Er zijn strenge limieten afgesproken voor de krillvangst. De biomassa komt zo niet in gevaar en er blijft voldoende over voor andere vissen en pinguïns die krill als een belangrijke voedingsbron gebruiken.
Schoner dan visolie
Veel wateren in de wereld zijn vervuild. Deze vervuiling wordt deels opgenomen door vissen. Er zijn zelfs wateren waarin het verboden is om te vissen voor consumptie. De visolie in supplementen wordt natuurlijk gezuiverd. Toch blijven er vaak nog onzuiverheden over. Dit wordt gemeten in de zogenoemde Totox waarde. Hoe lager de waarde, des te zuiverder de visolie is.
Krillolie heeft hier geen last van. De wateren in Antarctica, waarin de krill leeft en wordt gevangen, zijn erg schoon.
Antioxidanten in krillolie
Krillolie is een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade ontstaat door UV-straling en luchtvervuiling. Antioxidanten beschermen onze cellen en weefsel door het wegvangen van de vrije radicalen. De hoeveelheid antixodanten in visolie is beperkt.
Krillolie bevat astaxanthine. Astaxanthine is een zeer krachtige antioxidant. Deze carotenoïde wordt gemaakt door bepaalde algen en plankton.
Leuk feitje: astaxanthine is de kleurstof die bijvoorbeeld zalmen hun roze-rode kleur geeft. Het zit opgehoopt in het spierweefsel van de zalm. Het zorgt er ook voor dat krillolie supplementen een roze-rode kleur hebben.
Waar is krillolie goed voor?
Krillolie bevat de omega 3 vetzuren DHA en EPA. Deze vetzuren hebben de volgende gezondheidsvoordelen:
- Goed voor het gezichtsvermorgen (functioneren netvlies en conditie ogen)
- Inname door de moeder zorgt voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van de foetus
- Goed voor de hersenen (belangrijke bouwsteen en functioneren van de hersenen)
- Inname door de moeder is goed voor de ontwikkelingen van de hersenen van de foetus
- Goed voor het behoud van een goede en normale bloeddruk
- Ondersteunt het hart (heeft een gunstige invloed op de werking van het hart)
- Draagt bij aan normale vetgehaltes in het bloed
Omdat krillolie rijk is aan antioxidanten beschermt het ook onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade.
Veelgestelde vragen omtrent krillolie