IJzertabletten
IJzer hebben we dagelijks nodig. Dit mineraal activeert je natuurlijke energie, is goed voor het immuunsysteem en draagt bij aan een normaal leervermogen, geheugen, concentratie en intelligentie.
Is je ijzergehalte te laag dan vraagt je lichaam mogelijk om ijzertabletten.
Meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd (vooral bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie), zwangere vrouwen, vrouwen die net bevallen zijn, vrouwen die borstvoeding geven en veganisten hebben eerder kans op een ijzertekort. Door ijzergebrek kan je lichaam niet genoeg hemoglobine produceren waardoor het bloed niet genoeg zuurstof kan vervoeren. Hierdoor ontstaat bloedarmoede.
Top 3 beste IJzer tabletten
Op zoek naar het juiste supplement? Dit zijn de 3 best verkochte ijzer tabletten uit ons assortiment.
Tekort aanvullen
Een ijzersupplement kan helpen om een tekort aan te vullen. Gekozen kan worden voor een tablet of capsule met een ijzerextract of een multivitamine met als een van de bestanddelen ijzer.
Vaak zijn aan supplementen met ijzer extra mineralen en/of vitamines toegevoegd. IJzeropname wordt bijvoorbeeld bevorderd door het toevoegen van vitamine C en/of koper. Vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur kunnen ook een onderdeel zijn van een supplement om je ijzerbehoefte aan te vullen.
Je zou ook een lactoferrine supplement kunnen overwegen. Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit dan een rol heeft in het reguleren van de ijzerhomeostase. Lees meer in onze blog 'Lactoferrine bij ijzertekort'.
Hoe herken je een ijzertekort?
Bij een tekort aan ijzer kun je de volgende symptomen hebben:
- Gebrek aan energie
- Vaak vermoeid
- Een bleke huid
- Haaruitval
- Rusteloze benen
- Snel buiten adem
Aanbevolen hoeveelheid
Mannen hebben dagelijks 11 milligram ijzer nodig. Voor vrouwen tussen de 16 en 50 jaar is dit 16 milligram en bij vrouwen na de overgang 11 milligram per dag. Kinderen hebben ongeveer 8 milligram nodig. Check voor alle leeftijden de tabel op de site van het Voedingscentrum voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx). Weet je niet zeker of je elke dag wel genoeg ijzer binnenkrijgt, raadpleeg dan je huisarts.
Waar zit ijzer in?
IJzer komt in twee vormen voor: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer treffen we alleen aan in dierlijke producten. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei, spinazie, andijvie, paksoi, radijs, veldsla, rucola, framboos en gedroogde kruiden. Het meeste ijzer dat we binnenkrijgen, is non-heemijzer. Dat betreft wel zo’n negentig procent. Je lichaam kan non-heemijzer minder goed opnemen. Hierdoor hebben vooral vegetariërs en veganisten nogal eens een tekort aan ijzer.
IJzersupplement kopen
Wij hebben een ruim aanbod aan ijzersupplementen. De best opneembare vorm is ijzerbisglycinaat. Ook kun je bij ons terecht voor multivitaminen met ijzer. IJzer wordt het beste opgenomen op een lege maag. Tegelijkertijd een glas sinaasappelsap drinken of een supplement met vitamine C nemen, verbetert de opname van ijzer in je lichaam en verhoogt dus het ijzergehalte in je bloed. Of zorg ervoor dat elke maaltijd die je neemt, naast ijzer groente of fruit bevat. Laat thee, koffie en melk bij de maaltijden achterwege voor een optimale ijzeropname. Door het innemen van ijzersupplementen kan je ontlasting zwart worden.
IJzertabletten die je bij ons voor 15.00 uur besteld, heb je de volgende dag al in huis.
Hou je bij inname van ijzerpillen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Bij inname van meer dan 45 milligram aan ijzer kun je maag- en darmklachten krijgen.
N.B. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerd eetpatroon. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen.