IJzerbisglycinaat
IJzerbisglycinaat is de best opneembare vorm van ijzer. Het is een verbinding tussen ijzer en het aminozuur glycine. Het helpt bij vermoeidheid, is goed voor het geheugen en ondersteunt het immuunsysteem.
IJzer bisglycinaat is de vorm van ijzer die het beste door je lichaam wordt opgenomen en is mild voor de maag. Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Doordat het gebonden is aan een eiwit omzeilt ijzerbisglycinaat de mineralencompetitie. Het is zonder recept verkrijgbaar.
Top 3 beste IJzer Bisglycinaat
Dit zijn de 3 best verkochte ijzer bisglycinaat supplementen uit ons assortiment.
Volledig assortiment
Naast ijzerbisglycinaat kennen we ijzer in de volgende verbindingen: ijzerfumaraat (gebonden aan zout), ijzersulfaat (zwavelzuur), ijzergluconaat (gluconzuur), ijzerchloride en ijzersuccinaat (barnsteenzuur). Bij sommige vormen kun je last krijgen van je maag of darmen. IJzer bisglycinaat heeft weinig bijwerkingen.
Waar is ijzer goed voor?
IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen. Hemoglobine, een belangrijk onderdeel daarvan, zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed. IJzer activeert de natuurlijke energie in het lichaam en helpt om vermoeidheid en moeheid te verhinderen. Tevens wordt door dit mineraal je immuunsysteem ondersteunt en is het goed voor de concentratie, het geheugen en speelt het een belangrijk rol bij geestelijke inspanning en activiteit. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van de cognitieve functies bij kinderen.
Hoeveel ijzer?
Mannen hebben dagelijks 11 milligram ijzer nodig. Voor vrouwen tussen de 16 en 50 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 16 milligram per dag, bij vrouwen na de overgang 11 milligram per dag en bij kinderen ongeveer 8 milligram. Zwangere vrouwen hebben dagelijks 20 milligram ijzer nodig en in het derde trimester zelfs 30 milligram en vrouwen die borstvoeding geven 20 milligram. Je lichaam kan zelf geen ijzer aanmaken. Dit moetje halen uit je dagelijkse voeding of ijzertabletten.
Waar zit ijzer in?
In voedingsmiddelen zit heemijzer en non-heemijzer. Het meeste ijzer dat we binnenkrijgen is non-heemijzer. Dat is te vinden in dierlijke en plantaardige producten zoals brood, tomaten, peulvruchten, spinazie, ei, andijvie, noten, rucola, veldsla, radijs en framboos. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals bijvoorbeeld rundvlees en kalkoen. Vlees of vis draagt bij tot de verbetering van de ijzeropname. Het overgrote deel van het ijzer dat je uit voeding haalt (non-heemijzer) kan niet zo goed door je lichaam worden opgenomen. Daarom kampen vegetariërs en veganisten nogal eens met een ijzertekort.
IJzertekort symptomen
Een ijzertekort tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding komt regelmatig voor. Oorzaken van een tekort kunnen zijn: te weinig ijzerrijke voeding, bloedverlies, gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur, infecties of chronische ziektes. Symptomen van een ijzertekort zijn: vermoeidheid, een bleke huid, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, veel zweten, hoofdpijn en oorsuizen. Ook je weerstand kan minder zijn. Door ijzertekort kun je tevens bloedarmoede krijgen. Door een tekort aan rode bloedcellen kan er te weinig zuurstof worden afgegeven aan de lichaamsdelen.
IJzersupplement
We hebben enkele voedingssupplementen in ons assortiment met ijzerbisglycinaat. De hoeveelheid ijzer in de preparaten varieert van 25 tot 28 mg. Vitamine C verbetert de opname van ijzer. Daarom is deze vitamine aan sommige ijzerproducten toegevoegd. Vitakruid en Vitals voegen zelfs maar liefst 200 mg toe (250% van de ADH). Andere cofactoren in ijzertabletten zijn: vitamine A, vitamine B2, vitamine B11 (foliumzuur) vitamine B12, zink en koper. Koper ondersteunt het ijzertransport in het lichaam. Vitamine A en vitamine B2 zijn gunstig voor de ijzerstofwisseling.
IJzerbisglycinaat is verkrijgbaar in tabletten en capsules. Ook aan sommige multivitaminen is ijzerbisglycinaat toegevoegd (bijvoorbeeld de Meer-in-1 formule van VitOrtho, de multi’s van Vitakruid, Vitals Elke Dag Mama en Junior, NOW EVA en Orthovitaal Multi 60+). Ook lactoferrine kan de opname van ijzer verbeteren.