Homocysteïne
Homocysteïne is een stofwisselingsproduct. Het is net zoals het LDL-cholesterol een stof waar we niet zonder kunnen. Maar een te hoog homocysteïne gehalte is niet goed.
Een verhoogd homocysteïnegehalte kan komen door roken, alcohol, medicatie (ook anticonceptie), erfelijke factoren maar ook door te weinig vitamine B6, B11 (foliumzuur) en B12 in het lichaam. Het homocysteïnegehalte stijgt naarmate we ouder worden.
Een goed verloop van de methionine-homocysteïne cyclus zorgt voor een goede homocysteïne spiegel. Vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12, betaïne (TMG) en choline spelen een rol bij deze cyclus. Ze zijn van invloed op de productie en afbraak van homocysteïne. Zo dragen ze bij tot een normaal homocysteïnemetabolisme.
Wat is homocysteïne?
Homocysteïne komt voor in ons bloed. Het is een lichaamseigen stof die bij de stofwisseling van het aminozuur methionine wordt geproduceerd. Na deze productie wordt het terug omgezet in methionine, wordt het omgevormd tot cysteïne of blijft het achter in je bloed. Een te hoog homocysteïne gehalte vergroot de kans op verschillende gezondheidsissues.
In veel gevallen is een verhoogd gehalte (of schommelingen daarvan) te wijten aan een tekort aan foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12. Veel foliumzuursupplementen zijn om deze reden dan ook verrijkt met vitamine B12.
Foliumzuur kan een te laag vitamine B12 gehalte maskeren door de correctie van vergrote rode bloedlichaampjes. Vitamine B11 (foliumzuur/folaat) wordt om die reden samen met vitamine B12 aanbevolen.
Uit onderzoek bij 557 personen (18 tot 65 jaar) is gebleken dat er altijd een verband gebracht kon worden met een tekort aan foliumzuur (vitamine B11), vitamine B6 en vitamine B12.
(Bron: Henriquez P, Doreste J, et al, Nutritional determinants of plasma total homocysteïne distribution in the Canary Islands, European Journal of Clinical Nutrition, 2007; 61(1): 111-118.)
Waardes laten dalen met voeding
Sommige kiemen, groente- en fruitsoorten bevatten stofjes die de homocysteïnewaardes kunnen laten dalen. Dit zijn vooral:
- Groentekiemen
- Avocado
- Broccoli
- Koolsoorten
- Bladgroenten
- Asperges
- Peulvruchten
- Uien
- Gevogelte
- Vis
- Oesters
- Zaden
- Noten
Het meten van homocysteïnewaardes
Je kunt je homocysteïnewaardes meten. Een normaal gehalte is voor mannen 7 umol/l en voor vrouwen 6 umol/l.
Wanneer je denkt dat je een te hoog gehalte hebt, kun je contact opnemen met je huisarts. Ook kun je zelf, zonder verwijzing, een test laten uitvoeren bij een prikpunt in de buurt. Er bestaan ook thuistesten. Het gehalte kan alleen goed bepaald worden wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft.