Wat is mangaan?
Heb je wel eens gehoord van mangaan? Het is één van de mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Mangaan ondersteunt de energiestofwisseling, is een vereiste voor het behoud van sterke botten en beschermt je lichaamscellen.
Mangaan is tevens van belang voor de normale vorming van bindweefsel in kraakbeen en botten en is goed voor de aanmaak van botten en kraakbeen.
Waar zit mangaan in?
Mangaan zit in volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, fruit (frambozen, rode druiven, aardbeien, bananen), zilvervliesrijst, peulvruchten, bonen, spinazie, thee, kruiden, oesters en eieren. Het aantal producten is nog groter maar de hoeveelheid mangaan in genoemde voedingsmiddelen steekt er met kop en schouders bovenuit.
Waar is mangaan goed voor?
Mangaan is een essentieel sporenelement. Dat betekent dat het menselijk lichaam het nodig heeft. Weliswaar weinig, maar toch onmisbaar. Het moet dus dagelijks in je voedsel voorkomen.
Het mineraal helpt energie vrij te maken uit voeding. Het helpt de botaanmaak en de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten. Het is ook een belangrijk antioxidant. Mangaan helpt de lichaamscellen beschermen tegen invloeden van luchtvervuiling en zonlicht.
Mangaan wordt in de darmen uit voedsel opgenomen, waarna het in het bloed terechtkomt. Als er in je voeding veel calcium, fosfaat en ijzer zit, wordt de opname van mangaan vermindert. De opname verbetert als het aandeel van de genoemde mineralen laag is.
Hoeveel mangaan per dag?
De Gezondheidsraad geeft geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van mangaan aan. De adequate inname voor volwassenen bedraagt volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) 3 milligram per dag. Aangeraden wordt de maximale bovengrens van 11 mg per dag niet te overschrijden.
Zowel een mangaantekort als een mangaanoverschot heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Bij mensen is hier niet zoveel over bekend. Koeien kunnen bij te weinig mangaan last krijgen van hun klauwen of klaveren ter wereld brengen met kromme en zwakke voorpoten. Bij proefdieren werden afwijkingen in de hersenen en het skelet gevonden. Bij dieren zijn tevens gevallen bekend van verminderde groei en verminderde voortplantingsfunctie. Een tekort aan mangaan kan worden aangetoond met een bloedtest.
Supplement met mangaan
Een gezond voedingspatroon is belangrijk om alle elementaire vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bij een tekort kun je het nemen van een voedingssupplement overwegen. Orthokliniek.com verkoopt diverse supplementen met mangaan. Deze worden vooral genomen ter ondersteuning van de botten. Mangaan tref je ook aan in multivitaminen, een combinatie van verschillende vitaminen en mineralen. Ook komt het terug in antioxidantenpreparaten.