Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 is een vitamine die je natuurlijke energie activeert. Je lichaam heeft deze vitamine ook nodig voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn onmisbaar om zuurstof in je bloed te transporteren. Maar vitamine B12 (cobalamine) heeft nog veel meer functies in je lichaam. Daarom is het raadzaam genoeg hiervan binnen te krijgen. Een tekort komt echter regelmatig voor.

Een gebrek aan vitamine B12 is niet ongewoon. Je lichaam kan zelf geen vitamine B12 aanmaken. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis, eieren en kaas. Voor veganisten luidt het advies dan ook om extra vitamine B12 te slikken in de vorm van een supplement of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12. Voor vegetariërs is een supplement met vitamine B12 ook aan te raden. 

Bron van vitamine B12

Naast vitamine B12 in dierlijke producten treffen we vitamine B12 ook aan in zeewier en algen. Deze vorm is echter niet geweldig geschikt voor mensen. Ook worden vlees- en zuivelvervangers verrijkt met vitamine B12. Vitamine B12 zit niet in groente en fruit. 

Zoek je een rijke bron van vitamine B12? Meer dan 100 % van de ADH vitamine B12 zit onder andere in mosselen, makreel, haring, forel, koolvis en zalm.

mosselen

Waar is vitamine B12 goed voor?

Je lichaam kan niet zonder vitamine B12. Deze vitamine is essentieel voor je gezondheid. We hebben alle functies eens even op een rijtje gezet:

  • Bloed - Draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen
  • Celdeling – Helpt bij het celdelingsproces
  • Energie – Activeert de natuurlijke energie in het  lichaam
  • Homocysteïne – Gunstig voor homocysteïnemetabolisme
  •  Immuunsysteem – Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
  • Psychologische functie – Is goed voor de gemoedstoestand, de leerprestatie het concentratievermogen en het geheugen
  • Vermoeidheid – Helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
  • Zenuwstelsel – Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel

Vitamine B12 wordt aan het einde van de dunne darm in je lichaam opgenomen. Helaas niet alles wat je binnenkrijgt. Waarschijnlijk ongeveer de helft.

Vitamine B12 tekort

Volgens de Gezondheidsraad is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram. Voor zwangere vrouwen geldt een referentie-inname van 3,2 microgram per dag en voor vrouwen die borstvoeding geven 3,8 microgram per dag.

Eet je geen of heel weinig dierlijke producten dan kun je een tekort hebben of krijgen aan vitamine B12. Aanvulling is dus nodig voor veganisten en toch ook wel voor vegetariërs. Zij kunnen naast een supplement met vitamine B12 ook kiezen voor een goede multivitamine. Zo vullen ze naast vitamine B12 ook direct een mogelijk tekort aan ijzer, vitamine B1, calcium, zink en foliumzuur aan.

Ouderen willen ook nog weleens een tekort hebben aan vitamine B12. Het gaat om ongeveer 20 procent van de senioren. Bij hen verloopt in sommige gevallen de opname van deze vitamine niet meer zo goed. Dat kan bijvoorbeeld komt door een verminderde maagzuurproductie of het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen (onder andere plastabletten en maagzuurremmers).

Je hebt een kleine reservevoorraad vitamine B12 in je lichaam. Heb je veel stress of een druk leven dan kunnen de reserves gauw op zijn.

Symptomen vitamine B12 tekort

Door een tekort aan vitamine B12 kan je een vorm van bloedarmoede krijgen. Symptomen zijn bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen, koude handen en voeten, kortademigheid en oorsuizen. Daarnaast kan men last hebben van tintelingen in de vingers, vergeetachtigheid, geheugenverlies, evenwichtsstoornissen of spierzwakte in de benen. 

Door bloedonderzoek kan de hoeveelheid vitamine B12 in je bloed worden bepaald. Een tekort kan zo snel worden opgespoord. En dan weet je zeker of de klachten die je hebt, komen door een vitamine B12-tekort. 

Vitamine B12 supplementen

Heb je te weinig vitamine B12 in je bloed dan wordt geadviseerd een supplement te nemen. Vitamine B12 wordt veelal aangeboden in de toedieningsvorm van zuigtabletten. Sommige tabletten bevatten ook foliumzuur. Vitamine B12 en foliumzuur ondersteunen elkaars werking. Daarnaast wordt soms vitamine B6 toegevoegd.

Wij hebben de beste vitamine B12 tabletten, met minstens 1000 microgram vitamine B12, voor je geselecteerd:

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Hasnea

Fout gemaakt in de bestelling, werd keurig opgelost. Dag later had ik mijn poducten in huis. Fijn bedrijf die snel antwoord geeft op mijn gestelde vragen.


Marije uit Bussum

snelle levering van goede producten


Farre uit Breda

zeer correct bedrijf


Ellen uit Amsterdam

Produkten besteld en snel in huis. Weet nog niet of het mij helpt


P.K. uit Haaksbergen

Ik heb een darmspoeling ondergaan bij Marloes. Erg professioneel en het heeft mij geholpen met mijn klachten.

In het begin vond ik het best spannend om er naar toe te gaan. Maar Marloes heeft mij goed geholpen en de behandeling was goed te doen. Ik heb me weer eens druk gemaakt om niks :)


Claudia uit Zeist

Het fijn vind ik dat ik ook na de bestelling nog contact kon opnemen voor mij vragen. Deskundig en ze nemen echt de tijd voor je.


Christel uit Enter

Ik bestel mijn supplementen altijd bij de Orthokliniek. Ze verkopen alleen producten die daadwerkelijk iets voor je doen.


Fenna B.

Overzichtelijke website en het bestellen ging goed.


Riekje

Met 1 dag vertraging geleverd. Voor de rest alles ok!


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten