Barbecueën tijdens het BioHCG Original dieet?
Iedereen houdt van een zomerse barbecue. Lekker buiten met vrienden of familie in een fijne setting genieten van elkaar en lekker eten. Maar kun je wel barbecueën als je het BioHCG Original dieet volgt? Het antwoord op die vraag luidt volmondig ‘ja’. Alleen maak je wel een bewuste keuze wat je op de barbecue legt.
Barbecueën gaat vaak gepaard met vette speklapjes, hotdogs, hamburgers, worstjes, veel sauzen en stokbrood. Dat staat garant voor veel vet en veel calorieën. Maar je kunt ook kiezen voor een gezonde barbecue met magere producten. Zo kan jij ook tijdens je BioHCG kuur volop genieten van een gezellige BBQ.
Waar kies je voor?
Tijdens je kuurdagen kies je natuurlijk voor vet- en koolhydraatarme producten. Ga aan de slag met mager vlees, vis, groente, salade en fruit. Gezonde en verantwoorde producten met niet teveel calorieën, die ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen als het weer barbecuetijd is.
Voor een overzicht verwijzen we je graag naar het begeleidend boekwerk ‘Beter in Balans’ of bekijk onze BioHCG recepten op de website. Plan de barbecue niet te laat op de avond. Het is beter om na 19.00 uur niet meer te dineren.
Mager vlees
Vind je dat een lekkere barbecue niet zonder een stukje vlees kan, kies dan voor mager vlees of gevogelte. Dat betekent geen of weinig koolhydraten en veel eiwitten. Leg bij voorkeur kipfilet, kalkoenfilet of biefstuk (entrecôte zonder het vetrandje, bieflapje) op het grillrooster. Eventueel kun je zelf hamburgers maken van tartaar of extra mager rundergehakt. Klik hier voor een recept voor lekkere kalkoen- of kipspiesjes.
Zit je in de eerste week van je BioHCG dieet dan maak je het vlees op smaak met een beetje peper en zout. Ook mag je gebruik maken van paprikapoeder, koriander, basilicum en verse knoflook. In de tweede of derde week van je dieet kun je het vlees ook kruiden of marineren met oregano, chilipeper, gemberpoeder, dille, peterselie, kerrie, sambal, een theelepeltje honing, sojasaus of een heel klein beetje ketjap en olijfolie. De marinade moet minimaal twee uur intrekken.
Volg je de BioHCG kuur dan mag je voor het avondeten 100 gram mager vlees, vis of kip nuttigen. Tijdens een barbecue mag je wel een keertje 150 à 200 gram vlees nemen.
Vis
Een stukje vis is heerlijk op de barbecue. Kies wel voor de magere soorten. Vis past prima in een gezonde leefstijl. De omega 3 visvetzuren zijn goed voor je hart, bloeddruk, hersenen en gezichtsvermogen. Verder zit er in vis B6, B12, jodium, fosfor en seleen. Geadviseerd wordt om elke week vis op het menu te zetten.
Lekker voor op de barbecue zijn garnalen of coquilles aan een spies, kabeljauw, schol, tilapiafilet, tong of zeeduivel. Witte vis kun je kruiden en daarna inpakken in aluminiumfolie. De dichtgevouwen vispakketjes laat je vervolgens garen op de barbecue. Gewoon de vis in zijn geheel grillen is natuurlijk ook een optie. Een stevige vissoort leent zich hier het beste voor. Een handig hulpmiddel voor een perfect gegrild stukje vis is een klemrooster. Zo blijf je vis heel bij het draaien. Je kunt een stukje vis ook leggen op enkele schijfjes citroen. Dat is goed voor de smaak en de vis plakt niet vast aan het rooster. Mosselen kun je ook prima bereiden op de barbecue. Gebruik een schaal van aluminiumfolie om ze op te leggen. Let wel op. Vis op de BBQ is snel klaar.
Groente
Je mag tijdens het BioHCG Original dieet onbeperkt de voorgeschreven groente eten. Groenten zijn goed voor je vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Op het barbecuefeestje schep je hiervan dus extra veel op. Gegrilde groenten zijn zeer smakelijk. Maak groentespiesen met paprika, ui, champignon en tomaat. Of maak gevulde paprika´s klaar. Je kunt ook een groentepakketje samenstellen. Vergeet de rozemarijn er niet bij in te stoppen.
Groenten misstaan ook niet als bijgerecht. Komkommer, radijsjes, snoeptomaatjes en minipaprika’s komen prima tot hun recht bij de barbecue. Zo heb je bovendien iets gezonds te snacken op tafel staan als je moet wachten op een volgend stukje vlees. Je kunt ook groenten stoppen in je vispakketje.
Salades
Salades horen bij een barbecue. Natuurlijk laat jij je keuze niet vallen op een kant-en-klare salade, aardappelsalade of pastasalade. Jij maak een lekkere magere bak met frisse sla klaar. Zo vermijd je mayonaise. Je kunt variëren met diverse soorten sla. Die combineer je met bijvoorbeeld paprika, tomaatjes, bleekselderij, radijs, bloemkoolroosjes, komkommer, ui, dille, peterselie of witlof. De salade kan worden aangevuld met noten, zaden of pitten. Die bevatten veel essentiële vetzuren, aminozuren, vitaminen en mineralen. Tonijn (vers of op water uit blik) kan je eventueel ook toevoegen. De dressing maak je zelf op basis van azijn, zout en peper.
Fruit
Ook fruit mag bij een slanke BBQ niet ontbreken. Maak fruitspiesjes met aardbeien, blauwe of rode bessen, appels en sinaasappels.
Vers fruit kan bovendien dienen als toetje. Gezond en lekker. Fruit past uitstekend in een afslankdieet. Het aantal calorieën is beperkt en het aantal voedingsstoffen is groot. Het zit vol antioxidanten en enzymen. Het levert je lichaam onder andere energie op, is goed voor je immuunsysteem en beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Sauzen
De echte dikmakers van een barbecue zijn vaak de kant-en-klare sauzen. Die zitten vol vetten, koolhydraten, zout en suiker. Zo krijg je al snel een grote hoeveelheid extra calorieën binnen. Omdat je het vlees voor jouw barbecue eerst lekker hebt gekruid of gemarineerd, heb je niet echt een sausje nodig.
Wil je er toch een sausje bij maak er dan eentje met magere yoghurt of kwark en knoflook of kruiden (peterselie, bieslook, dille, zout en peper). Een basis tomatensaus maak je door 500 gram ontvelde tomaten, een gesnipperd sjalotje, een teentje knoflook, sambal oelek, peper, zeezout en verse basilicum een half uurtje in een pan te laten sudderen in een theelepel olijfolie. Breng op smaak met wat kruiden en blendeer het geheel tot een saus.
Voor een lekkere bloemkoolsaus kook je een bloemkool met nootmuskaat, zeezout, peper en een eetlepel bouillonpoeder. Maak de bloemkool met een blender fijn tot moes, kruid de moes en schenk er wat bouillon bij tot de saus de juiste dikte heeft. Voeg wat kerriepoeder toe als je daar van houdt.
Brood
Brood is verboden voeding in het BioHCG dieet. Laat stokbrood tijdens de barbecue dus met rust. Wit stokbrood bevat veel koolhydraten en weinig voedingsstoffen.
Zit je in de stabilisatiefase dan mag je wel enkele stukjes bruin stokbrood nemen. Je kunt ook koolhydraatarm of speltbrood eten.
Drinken
Bij de barbecue drink je geen alcohol. Dat past niet in je dieet. Ga voor water of water met een smaakje. Voeg wat muntblaadjes of schijfjes citroen toe. Heel verfrissend en zonder calorieën of suiker. Of wat te denken van een glas sprankelend mineraalwater met stukjes aardbei met basilicumblaadjes. Een andere mogelijkheid zijn de Sips of Grace, smaakmakers voor je water. Door veel water te drinken, worden de afvalstoffen goed afgevoerd.
Ben je uitgenodigd voor een barbecue neem dan zelf wat gezonde producten mee. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart kunt mee-eten.
Je ziet het: je hoeft dus echt niet aan te komen van een avondje barbecueën. Als je je niet te buiten gaat en veel meer eet dan anders kun je lekker gaan BBQ-en op een warme zomeravond.