Foliumzuur voor mannen
Foliumzuur staat vooral voor bekend als vitamine tijdens de zwangerschap. Het draagt namelijk bij aan de groei van het ongeboren kindje. Daarnaast is een te lage folaatstatus (te weinig vitamine B11/foliumzuur) een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje.
Foliumzuur is meer dan alleen een zwangerschapsvitamine. Het heeft meerdere positieve effecten op je gezondheid en dat is dan ook de reden dat ook veel mannen foliumzuur gebruiken.
Foliumzuur, ook wel folaat genoemd, is onder andere goed voor:
- Vermoeidheid: Helpt om vermoeidheid te verminderen.
- Immuunsysteem: Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
- Celdeling: Speelt een rol in het proces van weefselgroei en de ontwikkeling daarvan.
- Bloed: Ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes.
- Homocysteïne: Ondersteunt homocysteïne metabolisme door de rol in de productie en afbraak van homocysteïne.
- Stress: Draagt bij aan de weerstand tegen stress.
- Psychologische functie: Draagt bij aan het functioneren van het geheugen en is goed voor de leerprestaties, concentratie, gemoedstoestand en geestelijke energie.
- Verhoging van de zaadcellen bij mannen: In combinatie met zink. Hieronder gaan we daar wat dieper op in.
Foliumzuur en de vruchtbaarheid
Foliumzuur lijkt een positief effect te hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Bij een onderzoek, onder leiding van drs. W.Y. Wong (Universiteit van Nijmegen), hebben 100 vruchtbare en 100 verminderd vruchtbare mannen 26 weken lang foliumzuur en zink gebruikt. Bij dit onderzoek is gebleken dat bij beide groepen de hoeveelheid zaadcellen zijn toegenomen. Bij de vruchtbare mannen met 10% en bij de verminderd vruchtbare mannen zelfs met 74%.
Ook een Amerikaans onderzoek laat deze effecten zien. Hoewel beide onderzoeken laten zien dat foliumzuur een positieve invloed heeft op de vruchtbaarheid van de man, is dit nog onvoldoende om hier ook een advies aan te hangen. Ook de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) heeft deze gezondheidsclaim (nog) niet opgenomen in haar database.
Het mineraal Zink mag deze claim wel dragen. Zink is goed voor de kwaliteit van het sperma en draagt bij aan de productie van zaadcellen. Daarmee is zink goed voor de vruchtbaarheid van de man.
Op dit moment loopt er een nieuw onderzoek dat moet aantonen of foliumzuur supplementen een positief effect hebben op de vruchtbaarheid.
Verschillende benamingen foliumzuur
Wanneer je op zoek bent naar een foliumzuur supplement kun je verschillende benamingen tegenkomen;
- Vitamine B11
- Folaat
- Quatrefolic ®
- Foliumzuur
Dit zijn allemaal verschillende vormen van foliumzuur/vitamine B11. Al deze vormen worden door ons lichaam uiteindelijk omgezet naar de eindvorm 5-MTHF. Dit is de vorm die ons lichaam kan gebruiken. We leggen het uit.
Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11 en folaat is de natuurlijke vorm. Ons lichaam moet foliumzuur drie keer omzetten voordat het de eindvorm 5-MTHF heeft bereikt. Foliumzuur wordt eerst omgezet naar DHF (dihydrofolaat), dan naar THF (tetrahydrofolaat) en tot slot in 5-MTHF.
Folaat, de natuurlijke vorm, zit al in de categorie tetrahydrofolaat. Folaat hoeft door ons lichaam alleen nog maar omgezet worden in de 5-MTHF vorm.
Daarnaast hebben we nog Quatrefolic ®. Dit is de laatste ontwikkeling op het gebied van vitamine B11. Quatrefolic ®is in tegenstelling tot folaat gebonden aan glucosaminezout. Folaat is gebonden aan calciumzout. Glucosaminezout is beter oplosbaar. Omdat het menselijk lichaam grotendeels uit water bestaat, komt dit ten goede aan de opneembaarheid. Quatrefolic ® is dan ook de beste vorm van vitamine B11.
Meer interessante blogs over foliumzuur