Vrije radicalen en antioxidanten
Ben je bewust bezig met je gezondheid dan heb je vast wel eens over vrije radicalen en antioxidanten gehoord. Wat zijn vrije radicalen? En wat doen antioxidanten? In deze blog gaan we je uitleg geven over beide termen.
Wat zijn vrije radicalen?
Vrije radicalen zijn moleculen die instabiel zijn. Ze missen een elektron en daardoor reageren ze snel met andere stoffen. Een lastig verhaal, maar we proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.
Ons lichaam bestaat uit cellen. En de cellen bestaan weer uit moleculen. Deze moleculen blijven bij elkaar door de schil (negatief geladen elektronen). De kern bestaat uit positief geladen protonen en neutraal geladen neutronen. Deze positieve en negatieve ladingen zijn met elkaar in evenwicht.
Wanneer de schil van de molecuul zwakker wordt kunnen er elektronen los raken. Hierdoor ontstaat er een verschil in de negatieve elektronen en krijgt de molecuul te veel positieve lading. De molecuul is daardoor instabiel.
De negatieve elektron zoekt in je lichaam een andere cel om zichzelf weer te stabiliseren. Dit vindt hij bij een andere cel. De instabiele elektron 'steelt' als het ware een stukje van een andere cel, die vervolgens ook weer instabiel wordt. Dit is een proces dat eigenlijk niet stopt.
De kettingreactie van verschillende oneven elektronen in de schil noemen we vrije radicalen. Een deel van de vrije radicalen worden opgevangen door antioxidanten. Dat lees je verderop in dit artikel.
Hoe ontstaan vrije radicalen?
Het ontstaan van vrije radicalen gaat continue door. Ze komen vrij bij de afbraak van voedingstoffen., bij beweging en bij sport. Vrije radicalen zijn niet altijd slecht. We hebben ze ook nodig wanneer we een virus hebben opgelopen en ze doden slechte bacteriën.
Tegenwoordig krijgt ons lichaam steeds meer vrije radicalen te verwerken. Dit komt voornamelijk door invloeden van buitenaf. Vrije radicalen ontstaan door alcohol, gebruik van make-up, roken, luchtvervuiling, Uv-straling en stress. En te veel, dat is niet goed.
Ons lichaam is in staat om veel van deze vrije radicalen te neutraliseren. Ons lichaam kan veel, maar niet alles. Bij te veel vrije radicalen worden lichaamsprocessen verstoord en kan er oxidatieve stress ontstaan. De vrije radicalen vallen dan lipiden en proteïnes aan. Dat kan lichamelijke klachten en ziektes veroorzaken.
Het belang van antioxidanten
Om de oxidatie tegen te gaan, heb je antioxidanten nodig. Anti-oxidanten vangen de instabiele elektronen. Ze geven een stukje van hun eigen elektronen aan de instabiele elektronen . Hierdoor worden de instabiele elektronen geneutraliseerd. Antioxidanten zijn altijd stabiel en worden daardoor zelf geen vrije radicaal.
Hoe kom ik aan antioxidanten?
Er zijn twee manier om aan antioxidanten te komen. Je komt antioxidanten tegen in voeding of in supplementen.
Antioxidanten in voeding
In onze dagelijkse voeding komen we antioxidanten tegen. Met name groente en fruit bevatten veel antioxidanten.
Fruit
Aardbeien, sinaasappelen en citroenen bevatten veel antioxidanten. Deze fruitsoorten bevatten namelijk veel Vitamine C. Vitamine C is een echte antioxidant. Bij citroenen kun je het wel herkennen. Het wordt namelijk veel gebruikt op verkleuringen bij salades tegen te gaan. Deze verkleuringen komen door oxidatie.
.
Groente
Ook in groente vind je antioxidanten. Spinazie, waterkers, Chinese kool en snijbiet bevatten relatief veel antioxidanten.
In ons lichaam werken verschillende antioxidanten met elkaar samen. Het beste is dan ook om een combinatie van verschillende antioxidanten te nemen. Mede daarom kan een aanvulling van een supplement een mooie uitkomst bieden.
Antioxidanten in supplementen
Soms heeft je lichaam net even wat extra’s nodig. Wanneer er te veel vrije radicalen in je lichaam aanwezig zijn en je onvoldoende antioxidanten via je voeding binnen krijgt, kan een aanvullend supplement nuttig zijn.
Je kunt kiezen voor speciale antioxidantenformules of voor specifieke antioxidanten. Bekende antioxidanten zijn Vitamine C, Vitamine E, OPC en zink. Deze nutriënten hebben allemaal een anti-oxidatieve werking en beschermen je cellen tegen oxidatieve schade.