Obstipatie
Iedereen heeft een eigen ritme als het gaat om het ontlastingspatroon. De één gaat wel 3 keer per dag en een ander één keer per twee dagen. We spreken van obstipatie als je minder dan 3 keer per week moet poepen. Obstipatie wordt ook wel een verstopping genoemd.
Obstipatie brengt klachten met zich mee. Veelgehoorde klachten zijn:
- Buikpijn
- Buikkrampen
- Pijn bij het poepen
- Harde en droge ontlasting
Wat zijn de oorzaken van obstipatie?
Een verstopping of obstipatie wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Voeding met weinig vezels, overgewicht en weinig beweging kunnen oorzaken zijn. Ook het drinken van te weinig water, stress en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen een aanleiding zijn.
Wat kun je doen?
In onze kliniek helpen wij mensen met obstipatieklachten door een darmspoeling. Door het spoelen van de darm vermengt de aanwezige ontlasting zich met het water. Het vullen van de darmen wekt een reflex op. Dit noemen we ook wel een peristaltische darmbeweging. Door deze reflex laten aangekoekte afvalstoffen los en verlaten ze vervolgens het lichaam. Het verwijderen van deze aangekoekte afvalstoffen in combinatie met een voedingsadvies helpt bij obstipatie.
Een darmspoeling wordt ook wel colon hydrotherapie of hoge darmspoeling genoemd. Het is een veilige methode die kan helpen bij obstipatie. Er kan wel 3 tot 17 kilo aan aangekoekt materiaal aan de darmwand vastzitten. Met een darmspoeling kan het merendeel worden weggehaald en daarmee ben je al snel van het opgeblazen gevoel af. De behandeling duurt ongeveer 60 minuten.
Een darmspoeling kan ook helpen bij het ontgiften van het lichaam, een opgeblazen buik en winderigheid. Wil je meer informatie over deze behandeling? Neem dan vooral contact met ons op. Heb je een darmspoeling ondergaan dan is het belangrijk om goed op je leef- en eetpatroon te letten. De colon hydrotherapeut kan je hierin adviseren.
Veranderen leefpatroon
Een gezond eet- en leefpatroon is belangrijk bij obstipatie. Het is belangrijk om dagelijks 2 liter te drinken. Bij voorkeur water. Daarnaast is het eten van vezelrijke voeding aan te raden. Vezels zitten vooral in volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten. Heb je hier moeite mee dan is een vezelsupplement aan te raden.
Voordelen van het eten van vezels
Het eten van voldoende vezels zorgt ervoor dat je darmen beter gaan werken. Ze trekken vocht aan en dat zorgt voor een zachtere ontlasting. Vezels geven je ook een vol gevoel. Dat kan helpen als je wil afvallen. In deze hoedanigheid zijn Glucomannan capsules aan te bevelen. Glucomannan vezels zijn afkomstig van de Konjac plant en kunnen enorm veel water opnemen. In je lichaam zetten de vezels uit en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel.
Vezels zorgen er ook voor dat koolhydraten langzamer in je bloed komen. Dit heeft als voordeel dat je bloedsuiker gelijk blijft. Daarnaast zijn vezels goed voor je cholesterol.
We hebben dagelijks zo’n 30 tot 40 gram vezels nodig. Uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen uit de westerse wereld deze hoeveelheid halen. We blijven over het algemeen steken op 15 tot 23 gram vezels per dag. Slecht 10 procent behaalt de geadviseerde 30 tot 40 gram.
Wat kun je beter later staan bij obstipatie?
Heb je obstipatie klachten? Dan kun je de volgende voedingsmiddelen beter laten staan of verminderen:
- Alcohol
- Cafeïne
- Eten uit de frituur
- Wit brood
- Zuivelproducten
- Eieren
- Kant-en-klaar maaltijden
- Rood of bewerkt vlees
Alcohol en cafeïne onttrekken vocht. Dit kan een negatieve invloed hebben op je stoelgang. De bovengenoemde voedingsmiddelen bevatten weinig vezels en je kunt daarom beter kiezen voor vezelrijke voeding zoals:
- Volkoren graanproducten (volkoren brood, volkoren pasta, havermout)
- Aardappelen
- Groenten
- Fruit
- Peulvruchten
- Noten
Tips voor een goede spijsvertering
Zoals hierboven al beschreven zijn vezels belangrijk voor een goede spijsvertering en stoelgang. Een gezond en gevarieerd eetpatroon met voldoende vezels is daarom altijd aan te bevelen. De volgende extra tips kunnen je ook helpen:
- Begin de dag altijd met een vezelrijk ontbijt. Hierdoor stimuleer je gelijk je darmen.
- Neem de tijd voor je maaltijd. Kauw goed en eet niet te snel. Dit is beter voor je spijsvertering.
- Eet voldoende groente en fruit. En varieer ook in de groente- en fruitsoorten. Dit stimuleert de werking van de goede darmbacteriën. Overweeg in deze hoedanigheid ook een probiotica supplement.
- Drink voldoende. Bij voorkeur 2 liter per dag
Afspraak maken?
Wil jij wat doen aan je obstipatie problemen? Neem contact met ons op. Dit kan via info@orthokliniek.com, het contactformulier of door te bellen met 0541-295539. We leggen je graag uit wat wij voor je kunnen betekenen.