Hoe gebruik je msm poeder?
Een MSM poeder is gemakkelijk te gebruiken. Je kan het poeder vermengen met water of vruchtensap. Elke verpakking met MSM poeder bevat een handige maatschep. Zo kun je de gewenste dosering toevoegen aan een vloeistof. Even goed doorroeren en het is klaar voor gebruik.
Bittere smaak
MSM heeft van nature een bittere smaak. Vaak zien we dat de MSM wordt toegevoegd aan een glas water. Tot ongeveer 4 gram per liter kun je MSM prima toevoegen aan water zonder dat je echt MSM proeft. Bij hogere doseringen gaat de bittere smaak echter overheersen. Wanneer je dit geen probleem vindt kun je natuurlijk water gebruiken.
Om de bittere smaak te maskeren kun je ook kiezen om MSM te vermengen met vruchtensap. De smaak van het vruchtensap neemt de overhand en hierdoor proef je het toegevoegde MSM (bijna) niet meer. Dit is met name bij hogere doseringen, of wanneer je minder water/vloeistof gebruikt, een goed alternatief.
Wat is MSM?
MSM is de afkorting van methylsulfonylmethaan. Het is een organisch gebonden zwavel dat betrokken is bij veel verschillende processen in ons lichaam. Zwavel hoort samen met een aantal mineralen tot de macromineralen. Dit zijn de mineralen die ons lichaam dagelijks nodig heeft.
Onze dagelijkse voeding bevat MSM. Het nadeel van MSM is dat het relatief vluchtig is. Hierdoor verdwijnt het gemakkelijk wanneer we het voedsel verhitten (koken of bakken).
De rijkste natuurlijke bron van MSM is moedermelk. Dit laat al zien dat MSM een belangrijk nutriënt voor ons lichaam is. Baby’s krijgen niet voor niets een mooie starthoeveelheid aangeboden. De moedermelk bevat naast MSM nog meer belangrijke voedingstoffen. Een voorbeeld hiervan is lactoferrine. Lactoferrine is een lichaamseigen stof die we ook steeds vaker tegenkomen in voedingssupplementen.
Gewenste dosering
De adviesdoseringen van MSM lopen nog al uiteen. Het is afhankelijk van je gebruikersdoel wat een geschikte dosering is. De gewenste doseringen variëren van 1 tot 8 gram per dag. In sommige gevallen zijn de adviesdoseringen nog veel hoger. Alleen onder begeleiding van een gezondheidsprofessional kun je hogere doseringen toedienen.
Helaas mogen we de gezondheidseffecten van MSM niet op deze website vermelden. Wil je hier meer informatie over dan verwijzen we je graag naar de pagina van stichting Orthokennis. Hier vind je naast gebruikersdoelen ook de gewenste doseringen.
Dosering opbouwen
Het is altijd verstand om de MSM dosering langzaam op te bouwen. Zo kan je lichaam er eerst aan wennen. Een goede manier van opbouwen is:
- Week 1: 1 gram per dag
- Week 2: 2 gram per dag
- Week 3: 3 gram per dag
- Week 4: 4 gram per dag
Verschil in kwaliteit
Er zijn veel verschillende soorten MSM op de markt. Er bestaat nog al een verschil in kwaliteit. Wil je echt een kwaliteitsproduct? Gebruik dan OptiMSM.
OptiMSM onderscheidt zich door het viervoudige destillatieproces. Hierdoor verdwijnen alle verontreinigingen en blijft er pure MSM over. Tijdens het destillatieproces wordt het MSM tot 238 graden verhit. Pas bij deze temperatuur gaat het MSM verdampen en wordt het opgevangen. Alle stoffen met een lager kookpunt zijn al eerder verdampt en die met een hoger kookpunt blijven achter.
De opgevangen MSM damp wordt gekoeld en kristalliseert weer uit tot MSM kristallen. Dit is de meest zuivere MSM die er is.
MSM gel of tabletten
MSM is ook verkrijgbaar in tabletvorm of als MSM gel. Het voordeel van een MSM tablet is dat je het snel kunt innemen en dat je geen last hebt van de bittere smaak. Ook hoef je het niet eerst aan te maken met water of vruchtensap. In ons assortiment vind je pure MSM tabletten en tabletten met toevoegingen van chrondroïtine en glucosamine.
Een MSM gel is geschikt voor uitwendig gebruik. Een MSM gel kun je meerdere keren per dag aanbrengen op de te behandelen huid. Een gel is heel geschikt voor lokale toepassingen. MSM wordt opgenomen in de diepe cellagen van de huid.