Herken de goede supplementen
Voedingssupplementen zijn populair. Steeds meer mensen zien het nut in van een voedingssupplement als aanvulling op de dagelijkse voeding. Dat is ook niet zo gek want nog geen 10% van de Nederlanders eet de aanbevolen groentes, fruit, aardappelen, gezonde vetten en graanproducten (Bron RIVM).
De populariteit van voedingssupplementen heeft er voor gezorgd dat deze tegenwoordig overal verkrijgbaar zijn. Ook zijn er steeds meer merken die ‘hetzelfde’ product verkopen. Echter zitten er enorme verschillen in de kwaliteit. Bij sommige voedingssupplementen is de kwaliteit zelfs zo laag dat het geen enkel gunstig effect zal opleveren. De keuze is reuze en wij gaan je in dit artikel helpen om de juiste producten te kiezen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een voedingssupplement?
Opneembaarheid
Als je een voedingssupplement wil gebruiken dan wil je natuurlijk dat het goed wordt opgenomen door je lichaam. Dit wordt ook wel de biologische beschikbaarheid genoemd. De opneembaarheid van het supplement bepaalt grotendeels de effectiviteit. De gekozen vorm, verbinding, dosering, natuurlijke stoffen en synergisten spelen hier een rol.
Actieve vitamines
Sommige vitamines moeten door ons lichaam worden omgezet naar hun actieve vorm. Dit geldt bijvoorbeeld voor de B-vitamines Vitamine B12 en Foliumzuur. Deze omzetting kost energie en gebeurt niet bij iedereen even efficiënt. Het is daarom beter om gelijk te kiezen voor actieve vormen. Hierdoor worden eventuele problemen met de omzetting vermeden en je ‘bespaart’ energie. Aangezien B-vitamines een cruciale rol spelen in de omzetting van voedsel naar energie is het extra belangrijk om voor actieve vormen te kiezen.
Verbindingen
De stof waaraan een mineraal is gebonden bepaalt grotendeels de effectiviteit. Je hebt organisch en anorganische verbindingen. Organische verbindingen komen van nature voor in ons lichaam en worden daarom veel beter opgenomen. De enige reden waarom een producent kiest voor een anorganische vorm is de lage productiekosten.
Voorbeelden van organische verbindingen zijn:
Voorbeelden van anorganische verbindingen zijn:
- Oxide
- Fosfaat
- Nitraat
- Hydroxide
- Carbonaat
Natuurlijk en synthetisch
Natuurlijke vitamines worden beter opgenomen dan synthetische vitamines. Dat komt omdat de natuurlijke vitamines dichter bij de natuur staan. Ons lichaam herkent de stof sneller en hebben daarmee direct een betere opname.
Synthetische vitamines worden kunstmatig in laboratoriums geproduceerd. Ons lichaam heeft veel meer moeite met het herkennen van deze vitamines en dat gaat ten koste van de opname. In sommige gevallen wordt maar 20% opgenomen. Voor natuurlijke vitamines geldt een opname van ruim 80%. Een hoge dosering van een synthetische vitamine kan dus een minder effect hebben dan een lager gedoseerde natuurlijke vitamine.
Hetzelfde geldt voor de hulpstoffen. Voor het maken van supplementen zijn nu eenmaal hulpstoffen nodig. Supplementen met een hoge kwaliteit bevatten natuurlijke hulp- en vulstoffen zoals en plantencultuur, rijst (concentraat) of erwten (concentraat).
Synergisten
Tot slot kunnen synergisten de kwaliteit van een supplement beïnvloeden. Synergisten zijn stoffen die met elkaar samenwerken of de opname van een bepaalde vitamine of mineraal verbeteren.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan calcium en magnesium, de B-vitamines met elkaar of magnesium en Vitamine B6. En zo zijn er nog meer vitamines en mineralen die met elkaar samenwerken.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De Gezondheidsraad heeft voor alle vitamines en mineralen een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voorgeschreven. Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) kun je als referentie gebruiken voor wat gezonde mensen dagelijks nodig hebben.
Echter is er wel altijd discussie over de ADH. Veel artsen en therapeuten vinden de ADH’s bij veel vitamines te laag. Ook zijn er verschillen in landen en autoriteiten door verschillen in voedingsgewoontes en interpretaties van gegevens. Bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is er een ruime marge ingebouwd. Dit komt door verschil in stofwisseling, gewicht en erfelijke factoren.
Bij een mogelijk tekort of een verhoogde behoefte van een bepaalde vitamine of mineraal kan het beter zijn om te starten met een hoge dosering. Wanneer de opgeslagen reserves weer op peil zijn kun je overstappen op een supplement met lagere onderhoudsdoseringen.
Wil je meer informatie of advies over onze voedingsupplementen? Neem contact op met één van onze orthomoleculaire therapeuten. Dit kan via het contactformulier, email of door ons te bellen (0541-295539).
Gebruikte bronnen:
https://www.rivm.nl/nieuws/meeste-nederlanders-eten-niet-volgens-schijf-van-vijf
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aanbevolen-dagelijkse-hoeveelheid-adh.aspx#:~:text=De%20Gezondheidsraad%20geeft%20per%20voedingsstof,dat%20je%20voldoende%20voedingsstoffen%20binnenkrijgt